Metalo-keramičke krune 

Adekvatno napravljena i precizno postavljena kruna štiti zub koji je ispod nje. Metalo-keramička kruna je standard profesije, čija je glavna karakteristika to što je osnova krune metalna.

Metal u obliku kapice koja prekriva čitav zub obložen je slojem keramike. Metalna kapica, koja je u kontaktu sa zubom može biti od legure zlata, što je bolje rešenje, ali i od neplemenite legure metala. Metalo-keramičke krune su otporne i trajne, a zadovoljavaju i estetske kriterijume.

 

Cirkonijum

U savremenoj stomatologiji, odnosno protetici metal, se koristi sve manje, jer sve više ustupa mesto biokompatibilnim i bioinertnim materijalima, na koje organizam ne reaguje kao na strano telo, i koji ne menjaju sastav u vlaznoj sredini, kakva je usna duplja.

 

 

Vrhunac tehnologije u stomatoloskoj protetici predstavlja primena Cut-back metode ponovog rezanja spoljašnje površine krunice. Modelovanjem keramike na svakom mestu u vilici može se postići nijansiranje boja i odgovarajuća transparentnost, radi postizanja idealnog uklapanja sa susednim zubima ili nekih specijalnih želja pacijenta.x


Emax

Bezmetalnu keramiku odlikuje svetlosna propustljivost koja je veoma slična prirodnom zubu, što doprinosi prirodnom izgledu nadoknade. Kompjuterska preciznost izrade utiče na trajnost nadoknade i precizno naleganje na zub, što dalje predstavlja benefit u smislu održavanja oralne higijene i sprečavanja nastanka karijesa ispod protetskih radova

E-Max zbog velike translucentnosti boju ne prekriva u potpunosti. Koristi se i za izradu inleja i onleja i vinira – faseta.


Estetska osobina sistema E-Max dozvoljava da rub krunice ne završavamo ispod gingive, već u nivou gingive. Prednost ovakvog pristupa je što ne ulazimo u gingivalni sulkus da bi sakrili rub krune, a čime se ugrožava parodoncijum zuba.


Zlato keramika
(http://www.dentalplaza.rs/sr/delatnosti/stomatoloska-protetika/fiksna-protetika/zlatna-keramika)

Moderna verzija zlatnih zuba je keramika sa osnovom od zlata, umesto klasičnih metalnih legura.

Prednosti zlato keramike su brojne:


Viniri i fasete

Estetski nedostaci zuba, kao nepravilan ili nepoželjan oblik i položaj, potamnelost, razmak između zuba i sitni defekti zuba, lako se mogu nadomestiti ugradnjom faseta, odnosno vinira.

Fasete ili viniri su tanke bele ljuspe koje se postavljaju na prednju površinu prednjih zuba, vidljivih prilikom osmeha.

Postoje tri vrste vinira, u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljeni: